Ebola Cereal – „Mapping The Unknown”

Zespół Ebola Cereal powstał w maju 2007 roku. Od samego początku założeniem jego członków było zaprzeczenie wszechogarniającemu dzisiaj zjawisku podążania śladem muzycznej schedy oraz udowodnienie jak można stworzyć coś niebanalnego poprzez żywioł i bezgraniczne łamanie kanonu.

Poprzez głębokie fascynacje w muzyce nowoczesnej i syntezie swoich własnych upodobań stworzyli kolektyw o niebywałej świeżości oraz mocnym brzmieniu, tu i owdzie okraszonym chwytliwymi melodiami.

Ebola Cereal

Ebola Cereal to katowicki kwartet reprezentująca undergroundowe śląskie brzmienie. Stylistycznie zespół jest trudny do jednoznacznego zakwalifikowania – słychać wpływy łagodniejszych klimatów: post rock, rock; i tych cięższych, bardziej agresywnych: numetal, posthardcore, postpunk. Cechą rozpoznawalną muzyki zespołu jest połączenie melodyjnych i dynamicznych riffów oraz charakterystycznego wokalu.

Obecnie zespół promuje swoją EP-kę „The Curse of Kill Manjaro”, którą można pobrać z oficjalnej strony Ebola Cereal.

Dyskografia:
„The Curse of Kill Manjaro” (demo 2007)
„Mapping The Unknown” (EP 2012)

Osiągnięcia:
2011 – Trzecie miejsce na Festiwalu Muzyczna Młodzież w Kępnie,
2011 – Występ na festiwalu SlotArt w Lubiążu,
2009 – Wyróżnienia dla najciekawszych muzyków na festiwalu Liga Rocka w Jeleniej Górze
2008 – Trzecie miejsce na Przeglądzie Zespołów Rockowych w Legnicy
2008 – Wyróżnienie na Przeglądzie Kapel Studenckich w Krakowie oraz dziesiątki koncertów zagranych na festiwalach, przeglądach i klubach z polskimi i zagranicznymi zespołami

Oficjalna strona Ebola Cereal 
Profil Facebook Ebola Cereal

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.